Tuesday, 2 April 2013

SHARING IS CARING : EXCEL

~بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ...
~ اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ 

Emmm...aku suka menggodek - godek EXCEL...tak la pakar...sebab aku pun belajar dari Internet juga...

Sebenarnya Excel ni kalau difahami dengan sebaiknya...ia sangat banyak kegunaan dengan fungsinya.

Berdasarkan statement di atas, tidaklah pula aku menafikan penggunaan sistem...

Baiklah, baru - baru ini ada rakan yang menanyakan bagaimana cara nak print out data Excel dengan tajuk yang sama (biasa sebagaimana di halaman pertama) di setiap kepala kertas. Maknanya tak perlu menaip/copy & paste setiap tajuk pada setiap helaian baru. Fahamkan?

Sekadar berkongsi. Bagi mereka yang sudah tahu...Alhamdulillah...bagi mereka yang belum tahu, mari sini aku kongsikan caranya...

**SILA KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN

1) Buka Excel dengan tajuk yang diingini


2) Klik kanan pada mouse dan pilih Page Setup untuk memulakan proses


3) Klik pada Tab Sheet sebagaimana pada gambar


4) Masukkan nilai tajuk mengikut koordinat yang betul sebagaimana yang ditunjukkan di ruangan Rows to repeat at top


5) Last sekali, semak balik kerja anda sama ada ia menjadi atau sebaliknya pada Page Preview 



~SELAMAT MENCUBA ~

dancing crazy rabbit

 ~Alhamdulillah~

14 comments:

  1. hehe sayapun baru sedar keperluan benda ni

    http://www.suterablogger.com

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum eleea...perkongsian yg baik...;)

    ReplyDelete
  3. Ooo begitu kisahnya. Lama dah K.Sam tak guna excell. Ni pun mlm2 buta tgh siapkan table... tp guna word je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus guna excel...mcm2 boleh buat...

      Delete
  4. remy pun selalu guna excell...senang nak buat kerja.....

    ReplyDelete
  5. beauty lagi suka guna excel dari word... kalau ada kursus latest dari excel kompom beauty laju mohon nak serta... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...banyak kursus luas pandangan...tak gitu =)

      Delete

Tinggalkan jejak anda dengan komen - komen yang membahagiakan buat penyeri hari =)

Thanks~

~THANK YOU~

~THANK YOU~
From Inside Me