Friday, 7 December 2012

PERLU DIHAD KAN ATAU TIDAK?

~ Bismillah...~ 


Dulu pakai line telefon berbayar, aku buat sekatan RM100 je sebulan. Cukup tak cukup, even kena block bagai, aku tahankan juga sampai gaji seterusnya baru aku buat pembayaran. Struggle utk disiplin diri sendiri.

Baru-baru ni aku tukar plan bagi talian yang digunakan. Macam biasa tentu ada kontrak. So dalam tempoh kontrak aku tak boleh nak cancel atau dengan rakusnya aku akan dikenakan bayaran sebagai penalti. Line pun tak boleh nak dihadkan penggunaannya sehingga tempoh kontrak tu habis

Kisahnya tadi aku minta tolong En. Suami buat semakan bil telefon online. Huhuhu...penggunaan yang melampaui batas. RM175++. Bagi aku dah banyak dah tu. Suami bagi option sama ada nak hadkan penggunaan macam sebelum ni atau guna je tanpa had. 

Aku ni sebenarnya bukan kaki gayut sangat. Masa bercinta dulu ye la...sejak ada dah jumpa muka hari-hari, aku lebih suka simpan cerita utk dikongsikan di rumah. Nampak tak permainan dia? Hahaha...

Back to story, aku ni family type kan. Ehemmm!! Kalau tak ada aral, memang aku akan usahakan call mak ayah hari-hari. Adik-adik pulak tak sah kalau aku tak call sekurang-kurangnya 3 kali dlm sebulan. Dah call memang jadi sembang tak hengat la kan...jauh...tak jumpa muka...banyak la nak cerita...nak 3G anak-anak buah lagi...tu tak kira mak buah dengan bapak buah lagi...

Jadi persoalannya patut ke aku terima tawaran En. Suami atau stick dengan had penggunaan RM100 seperti sebelum ni? Errr...macam nak maintain RM100 je...bukan kedekut, tp berjimat. Sebelum ni leh je survive kan?

Motif entry ni????? Pelissssss....aku pun tak tau? Hahahaha. K bai...

yipee crazy rabbit

 ~Alhamdulillah~

15 comments:

  1. beli la digi easy..call free utk 3 org.. hihiikk berbaloi juga tu ..jimat

    calling free 24 jam.. tapi limit 60jam untuk sebulan

    ReplyDelete
  2. owh..hehehe..kita guna no ni da lama dear...
    nak tukar pun pikir byk kali sbb melibatkan byk pihak...
    btw thanks for the info =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihikk beli la extra hp yang nokia besa2 tu.... boleh beli sim baru..

      Delete
  3. MM guna prepaid jer.. Lagi mudah kot.. Takde bimbang nak over use kredit.. Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emm..guna prepaid risau pulak...takut putus time menyembang. .hahaha

      Delete
  4. beauty tak boleh pakai postpaid kompom terbabas... dah la maxis banyak hidden charge. beauty pernah kena sampai rm400 + sebulan padehal dalam minggu tu baru bayar rm300. Padehal tak de gayut ngan sesapa pun. Bila call center diorang sendiri tak boleh nak jawab why. So skang guna prepaid je, intenet pun beli hari2 bila kira2 balik tak lebih rm50 sebulan. Jimat! Hihihiii ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...pakai bil nak kena berpada..kalau td jd kes bil melambung..maxis mmg camtu...caj bkn2...dah kena dulu...

      Delete
  5. Pengunaan hp I sgt minima, lebih suka guna phone rumah sbb free (package streamyx).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohoooo...phone rmh..lebih jimat...lebih nilai.. =)

      Delete
  6. pakai digi jimat tau ! berbaloi-baloi ! hehehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke?...emmm...sblum ni tak pernah lg guna digi...

      Delete
  7. saya ni nasihat orang je lebih.. setiap bulan bil saya selalu rm 250 huhuhu jenuh gak nak bayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...tu la...nk control mmg susah...

      Delete
  8. tak pernah lagi pakai line.. heee~~

    buatlah pilihan yang bijak.. eh2

    ReplyDelete
  9. hehehe...xpernah pakai line...so jgn biasakan...dah parah nanti susah...hehehe

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda dengan komen - komen yang membahagiakan buat penyeri hari =)

Thanks~

~THANK YOU~

~THANK YOU~
From Inside Me