Friday, 14 December 2012

MENTALITI

~ Bismillah...~

Assalammualaikum...


Hari ni aku nak ketengahkan satu isu yang berat sikit. Mari kita fikir dan renungkan bersama :

SITUASI PERTAMA :


1. Keadaan kedai makan yang penuh sesak...kau masih duduk dengan teman-teman sambil menghisap rokok tanpa perdulikan orang lain yang tercangak-cangak mencari meja kosong, malah ada yang menunggu di tepi meja yang kau sedang duduki untuk mendapatkan tempat duduk....BAGUS!

SITUASI KEDUA :



2. Tempat letak kereta penuh sesak, kau masih selamba bercakap telefon tanpa memperdulikan kereta lain yang tengah waiting untuk mendapatkan parking....BAGUS!

SITUASI KETIGA :


3. Kau dah nampak orang beratur elok-elok, kau rosakkan mood orang yang ceria beratur dengan potong barisan tanpa kata-kata maaf atau sebarang alasan untuk dapat permit potong barisan tersebut.....BAGUS!

SITUASI KEEMPAT :


4. Kau janji begitu begini dengan orang, bermain dengan masa orang. Tiba-tiba kau tak tepati janji atas sebab yang sangat remeh...jalan jem dsb...BAGUS!

SITUASI KELIMA :

5. Bila cari toilet nak toilet yang suci...nak toilet yang berbau wangi. Tapi bila dah jumpa apa yang dicari...kau buat perangai sendiri...buang sampah merata macam tak reti...BAGUS!


Ada segelintir orang yang kurang mahu menghormati hak orang lain...anda bagaimana?


p/s : mahu perbetul diri...

 ~Alhamdulillah~

24 comments:

  1. memang semua bagus..hahahah
    bagus punya entry.
    bagus semuanya..

    huuuu paling geram kalau janji nak datang,,tapi tak jadi..huuu bagus.
    sakit hati kite..bagus

    ReplyDelete
  2. itulah yang selalu berlaku.... erm... sungguh tak faham mengapa itu semua berlaku...

    ReplyDelete
  3. I paling fed up kalau org tak menepati waktu. Lagi satu kalau org dah janji nk dtg tapi tak jadi. Hee mmg I akan "blacklist".

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...bjanji bagai nak rak...hape pun tak bleh...hehehe

      Delete
  4. Saya paling tak sokong aktiviti mementingkan diri sendiri ni..tak elok.. tapi tula, orang kita ni ramai yang mcm tu.. tapi takdela semua,adala segelintir..nk wat camne kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...bkn semua...ada jugak org yg prihatin mcm kita... =)

      Delete
    2. Yeahh..mari laungkan - "KAMI MASYARAKAT MALAYSIA YANG PRIHATIN".. ehehhehe

      Delete
    3. Mari laungkan - "KITA MASYARAKAT MALAYSIA YANG PRIHATIN"..ehehhehe

      Delete
    4. ye...ye...jom...hehehe
      semangat tu penting kan aizat =D
      baru semua jalan...

      Delete
  5. salam dear,
    nadia dah reply email untuk tempahan baju tu ye :)

    ReplyDelete
  6. ha nak komen pasal situasi 2 dgn situasi 3.
    malam tadi nak gi tgk movie, giler parking jem penuh dgn org, then ada 1kereta ni, lampu reverse dia menyala, so kitorg pun tgu la ingatkan dia nak keluar, tp tak keluar2, so jalan je la blk, rupanya tgh main hp, sekali kitorg lepas, elok je dia undur.. perghhh bengang giler
    then yg potong que tu, dah la kereta aku tgh2 jalan sbb jalan jem, tp sib baik masih hijau lg, tp aku steady je la sbb kereta depan semuanya gerak sikit2, sekali tetiba elok je ada sekor van ni terus pancung and nyelet depan aku. weh! aku kat tgh jalan ni, dah nak merah traffic light ni, ko sedap2 potong que aku, tak pasal2 aku yg x lepas, aisssh ikut hati nak je hon pepanjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu jugak kena gitu...beria kita tunggu parking...elok kita gerak...boleh pulak dia reverse keluar...haihhh

      Delete
  7. bab toilet tuh , sangat tak suke orang tak pandai nak jaga toilet , bile dah cuci pandai lak nak gune ...

    tepati janji , heehe ~ CP bab nih memg masalah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...tau xpe...

      owh...jgn amalkan ye CP =)

      Delete
  8. kadang ada orang yang memang tak fikirkan apa yang orang lain tengah fikirkan. bagi diorang, diorang tak buat salah ape2 pun...
    tapi bagi kita yang dalam situasi yang menunggu, memang rasa sayu semacam jelah bila orang buat tak peduli... hehe.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...tu kurang sensetiviti namanya...tak fikir masalah org lain =)
      thank you sudi singgah sini ye OE =)

      Delete
  9. kna jaga hubungan baik dgn Allah dan dengan sesama manusia... baru hidup aman....

    ReplyDelete
  10. BAGUS ! hahaha yg last skali tu sgt tak bagus . haha hilang mood nk masuk toilet kalau cmtu . urmm

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda dengan komen - komen yang membahagiakan buat penyeri hari =)

Thanks~

~THANK YOU~

~THANK YOU~
From Inside Me