Wednesday, 18 March 2009

Its Over...

Start dari 16hb - 18hb MAc...aku adalah sebagai panel temuduga utk perjawatanan itu...
Hari ini adalah hari terakhir...
Tamatla sudah suka dan duka calon2 yang telah ditemuduga di bilik
PANEL 2...

Antara sedutan2 menarik yang sempat disimpan dikotak memori...

Panel 2 : Ok....soalan dari saya...sebutkan Rukunegara Malaysia?
Calon : Errr...ok...Rukunegara ada 5...
Pertama ~ Percaya kepada Tuhan
Kedua ~ Percaya kepada Raja
Ketiga ~ Percaya kepada Sultan...
Panel 1 : Naper PERCAYA je sumer nih? Cam Rukun Iman je nih...
Calon : Ketawa malu2...
Panel 2 : Ha'ah...last skali PERCAYAKAN SAYA!

Aduhaiiii...

Aku igt dulu ms aku amik Diploma..aku ada mengambil subjek Sistem Politik Malaysia...lect aku ms 2 sorg yg sgt patriotik...dia sllu igtkan ktorg yg hanya beberapa kerat ( yg amik jurusan 2 )...

" Kamu pergilah mana2 kedai buku...kalau tak mau beli pun buku Perlembagaan Malaysia ni, pegang pun jadila....@ least bila org tanya...sekurang2nya kamu pernah tgk dan pegang buku ni "....

Aku bukan la patriotik sgt...tp aku syg MALAYSIA...ni la tpt tmpah darah mak aku mlahirkan aku...bumi di mana aku membesar...so mtk ssgt...jgnla pandang lekeh hal2 kecik camnih...lagi2 Rukunegara Malaysia yang setiap pagi Isnin kita ikrarkan di dpn Jalur Gemilang selama sebelas tahun seawal umur 7 thn - 17 thn...

FIKIRKANLAH~

ni RUKUNEGARA :

Kepercayaan kepada Tuhan
Kesetiaan
kepada Raja dan Negara
Keluhuran Pelembagaan
Kedaulatan Undang - Undang
Kesopanan dan Kesusilaan


Ini adalah rupa buku Perlembagaan Persekutuan

16 comments:

  1. serius ke ade org baca rukun negara camtu?

    hahahahhahahahhaahhahaha

    ReplyDelete
  2. ~AIZAT~
    Ye la Aizat...
    X kuar entry ni kalo sumer rakyat Malaysia prihatin
    =)
    naper?
    X pecaya?
    =D

    ReplyDelete
  3. hahaha..aku takder lah sampai nak tanya calon pasal rukun negara...
    tapi ader tanyer satu calon tuh...

    aku : cik tahu ker jawatan yang cik pohon nih ??

    calon : yer saya tahu dan memang saya dah bersedia sangat2 untuk jawatan ni.(dengan semangat dan keyakinan yangs sangat tinggi ekoran dah terlampau lama menganggur..)

    aku : namakan jawatan tersebut..

    calon : PEGAWAI PENGUATKUASA ******
    (sambil tersenyum megah..)

    kahkahakahhh...entah kawan mana pedajal calon tuh..kesian dia...

    ReplyDelete
  4. ~Pak Din~
    =)eh upin...ipin...

    ~NIK~
    Owh Yeah...
    Ada gak calon aku cam2...
    Bila soh nyatakan psl diskripsi tugas yg dktahui psl prjwtnan yg dpohon....
    Siap bg diskripsi tgas pnguatkuasa lagi...
    Miahahaha...
    KONDIFEN....
    eh...
    KONFIDEN jer...
    =)

    ReplyDelete
  5. kehkehkeh
    aku hafal time nk gi intebiu jer..
    klu tye spontan.. kompem kelu lidah meh..

    tp aku tetap syg mesia..
    cam aku sayang.. err.. err...
    (siaran tergendala)
    muahahaha

    ReplyDelete
  6. ~DAZZ~
    Ye ke dazz?
    Emmm...kira soklan pngetahuan am la nih...
    ready x ready...
    da soal da pun
    markah pun da kasik...
    =)

    Hehehehe...
    Sayang Cayang ea dazz...
    hehehehe

    BizzzBizzBizz...
    Siaran eleea pun tgendala gak...
    Miahahaha...=)

    ReplyDelete
  7. amboih hang ni jadi penel untuk
    ambik warga negara malaysia ke?
    hahaha...

    memang betoi la, sepatutnye org
    kite ni hapal pasal rukun negara
    bermula skolah tadika lagi.

    mungkin sebab lepas dah abes skolah
    perkara ni dah tak dititikberatkan.
    so jadik le alpa dan lupa. padahal
    mende ni is the basic to be a
    malaysian.. tak taw la. ape nak
    jadik... kalau nama pelajar AF
    boleh jer hapal.. nko tanye jer
    mamat @ minat ni dari AF musim
    berapa... kompom ade yang jawab
    tanpa salah @ silap. Pelik kan~

    ReplyDelete
  8. rukun negara ada 5..tapi kini hampir lumpuh dan punah..dimanakah hilangnya kepercayaan...kesetiaan.keluhuran..kedaulatan..akhirnya kesopanan&kesusilaan tu?

    ReplyDelete
  9. Ooo.rukunegara...

    hafal since jadi pengawas masa sekolah rendah lagi cos kena bace ms perhimpunan... heee

    ReplyDelete
  10. klu mcm nie la, kompom xlepas msk penerangan dek..msk pintu penerangan pun xdapek den nk nolong...hahahahaa.....
    ada gak org camni ek..? ermm...mb dia gabra kot..? tp xkan gabra smpai nk bca rukun iman lak...?
    nxt time suh je dorg ni beli buku tulis sek rendah @ menengah kebangsaan..klu xmampu sgt nk beli buku perlembagaan..blkg buku tulis tu dh ada rukun negara nie....
    ishhh...ape nk jd la dgn ank bangsa kite skang nie...??

    ReplyDelete
  11. woahh.
    aku tengah cari buku kontrak binaan.
    tebal woihh.

    ReplyDelete
  12. Rukun negara... ? yang pertama dan yang kelima tu jea yang aku bagi perhatian...

    ReplyDelete
  13. hahha hahha haha....


    dulu masa kena tahan ngan polis...roadblock...kami kena denda suruh baca rukunegara :D

    ReplyDelete
  14. emmmm...musykil2
    patutnya temuduga semua dah setel
    dah boleh laaa buat entri baru kan...hahahah [mcm laaa org yg komen ni sentiasa ada entri baru..]

    Wish Me Luck....exam dah dekat ni...gabraaaaaa

    ReplyDelete
  15. ~ Bro Azman~
    Bkn la Bro...soklan 2 pngetahuan am 2...kalo rukunegara pun tatau...hmmm....eleea pun tatau la nk komen pe lagi...

    Betul 2...member yg jadik panel skali dgn eleea ada tnya soklan psl nama2 bdk AF 2...lancar je mnjwb...aduyaiiii... =p

    ~anaz~
    Xhilang anaz...ada je lagi...antara hayati dgn tak je...
    X gak lumpuh, juga tak punah...mungkin cara pembawakan yg bbeza...antara +ve & -ve...sumer2 da bcmpur aduk...

    ~Ryehanna~
    Hehehehe...lagu skola igt lg tak?

    ~Sis Lia~
    Sabar eik sis...nk wat camner kalo buku skola nipis 2 pun xmmpu beli...2 namanya nk keje snng...i pun xkan rekomen dia msk penerangan...ahaks...u jgn risau eyh.... =)

    ~Eny~
    Sini mmg xde dear...try tgk kat bookshop...tq.... =)

    ~Pak Sheikh~
    Xkisah la...jnji hafal...hehehe =)

    ~Incik 13 May~
    Ley jwb tak? Kalo xley...mmg patut disaman... =p

    ~Bro CM~
    Perggghhhh...xkomen...xkomen...
    Bila komen bisa seh...ahaks... =D
    Mmg da abis...tp ada komitmen len Bro...
    Good Luck 4 ur exam...all d best!

    ReplyDelete

Tinggalkan jejak anda dengan komen - komen yang membahagiakan buat penyeri hari =)

Thanks~

~THANK YOU~

~THANK YOU~
From Inside Me