Wednesday, 21 May 2008

Medical Check - Up!


Aku tetap aku. Aku mmg xsuka gi jumpa doktor. Aku tak suka dia check2 bdn aku. Satu2nya doktor yg aku suka jumpa ialah doktor gigi. Memana doktor gigi yg aku gi masti kata gigi aku cantik. Tambah2 lagi aku suka bila doktor gigi cuci kan gigi aku. Aku igt lagi time aku wat medical check - up masa dpt gi kolej dgn masuk keje dulu...kat ruangan gigi pada medical check - up form 2 doktor gigi tulis komen 'GOOD' kat si2. Tul...aku xtipu. Bangga tul aku. Kembang kempis idung makcik. Muehehe. Aku tnjuk pada Papa...pada Mama...dorg sengih. Papa kata... " Awak suka lak. Awk tak tau camne Papa dgn Mama jaga awk masa kecik2 dulu. Usah kata gigi, smua Papa Mama jaga... " ~ err...kali ni aku lak yg sengih kat dorg. Aku tau gigi aku dr kecik camni. Papa Mama tul2 jg aku....dr hujung rambut sampai hujung kaki...

15 Mei...aku gi wat medical check - up ( utk kemasukan aku ke USM pada 26 Mei ni ). 1st time aku wat medical check - up sendiri. Gi sensorang tanpa ditemani Papa dgn Mama. Sblm ni mmg aku gi wat medical check - up dgn parents aku sbb aku takut kalo doktor kata aku ada penyakit...@ least kalau aku pengsan terkejut ke apa ke Papa Mama ada kat si2 utk usung aku balik...muahahaha....rajin nya otak aku pikir bukan2.

Aku gi wat medical check - up kt Klinik Komuniti di daerah aku bertugas nih. Orang tak ramai...mujur r Pn. Emma ( yang aku panggil Cik Emma walaupun dh kawin ~ =p ) nk gak temankan aku.

Sampai sana memula ada pompuan kat kaunter 2 soh aku byr RM20. Aku kata kat dia, aku ada bwk guarantee letter dr pjbt aku tp dia kata kena bayar gak. Hampeh! Penat aku je gi wat surat 2...hmmm...

Pas2...dia soh aku gi kat bilik no 2 utk pemeriksaan...tnggu sehingga nombor aku dipanggil ( nombor aku = 4066 ). Masa aku sampai situ dh sampai giliran nombor 4060. Aku tunggu jap je...pas2 nombor aku pun tertera kt penunjuk nombor 2...aku dgn gelabahnya gi kt bilik doktor. Aku takut! Laju je jantung aku berdegup masa 2...

Masuk je aku bagi salam. Mujur nurse pompuan je dlm 2. Aku agak pangkat nurse 2 pun besar gak r. Kalo x...xkan dia yg check kan aku? Tapi dia check yg snng2 je r. Check tahap tekann darah,ketajaman mata aku dalam penentuan warna, nombor & huruf, serta pemeriksaan am lain.


Ps check 2...aku disuruh utk wat urine test. Pemeriksaan yg paling leceh di abad ini. Mmg aku xsuka. Memula cuak aku tgk bekas urine 2...biasanya bekas urine berpenutup..tapi lain lak kat klinik komuniti ni sbb botol urine 2 xde penutup aku juz wat andaian sndiri mungkin pemeriksaan urine aku biasa2 je...hanya utk tntukan tahap gula & apatah lagi satu dlm bdn aku. Siap kena ngorat lagi dgn pembantu perubatan kat c2. Dia igt aku baru nk masuk belajar...hehe...

Ps urine test yg paling aku xsuka 2 selesai...aku gi lak kat unit x-ray...juga paling leceh sbb kena bukak2 baju. Menci! Menci! ( xyah la aku cerita...muehehe... ) pas dpt result x-xray sebesar 2 helai kertas lukisan...aku ke unit pergigian....

Perghhhh...doktor muka cam Siti Nurhaliza...tapi agak kasar perwatakkannya ...ada ke dia picit pipi aku. Mengong nyer doktor! Sib baik aku xde masalah dgn gigi...kalo x...truk agknya dia kerjakan aku...fuh...

Pas aku tinggalkan unit pergigian dgn dahi yg berkerut menahan sakit kesan picitan doktor yg dengki akan kecomelan pipi aku ~ ( errr...tul ke ayt nih...? ) jarum pndek jam dh tunding ke angka 1 tghari. Sume dh rehat daaaa....terkontang - kanting jap aku kt c2 dgn Cik Emma...setiap bilik doktor ktorg serbu utk tau apa langkah seterusnya dlm proses menyiapkan medical check - up aku nih...tp malangnya sorg pn xde. Lunch Hour!

Sampaila 1 tahap...aku dgn Cik Emma merempuh masuk 1 bilik doktor keluarga yg sdg mnjalankan pemeriksaan ke atas sorg pkcik yg sakit ( kalo xsakit dia xgi spital! )...doktor 2 pndang kitorg...aku dgn Cik Emma lak terkedu dpn pin2 bilik rawatan 2...kitorg pndang doktor...

.......Rawatan aku selesai. Medical check - up form aku pn dh penuh terisi. Fuh....

Mekasih kpd doktor yg bilik hujung 2 yg sudi lg selesaikan urusan aku walaupn time 2 dh kul 1.35 tghari. Mekasih gak pd Cik Emma yg ssh payah temankan aku dgn pujuk doktor 2 utk uruskan pemeriksaan terakhir aku ( nk wat pengesahan je pn... )...

Urusan selesai...aku melanja Cik Emma mkn McD berhadapan Laut China Selatan itu ..huhu... =)

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda dengan komen - komen yang membahagiakan buat penyeri hari =)

Thanks~

~THANK YOU~

~THANK YOU~
From Inside Me