Thursday, 10 April 2008

PUZZLE



Aku suka sgt men puzzle. Hobi ni start masa Mak Not ( kakak Papa ) hadiahkan Jiji 1 set puzzle 1000 tiles dr overseas gambar Gunung Everest sempena Jiji nyer UPSR sampaila sekarang. Aku la yg terbongkok menyiapkan puzzle 2. Yang syoknya kadang2 Papa dgn adik2 pun join skali aku complete kan puzzle 2.

Tambah syok lagi bila puzzle 2 dh siap...Papa bagi kebenaran kat aku utk decorate background frame puzzle 2. Bagi cantik dilihat sewaktu digantung. Slamat dh pun puzzle 2 tergantung kat rumah ( rumah lama ). Aku igt nk tangkap gambar puzzle 2 tapi xsempat sbb perpindahan baru2 ni menyebabkan aku xdapat nk cari frame puzzle 2 dalam timbunan barang yang banyak ( harapnya xpecah ).

So...ini puzzle yang aku beli sendiri dgn harga RM 5.00 di GIANT, Kuantan. Cantik sgt gambarnya. Ia hanya 500 tiles & secara keseluruhanyya aku hanya mengambil masa kurang 5 hari utk menyiapkannya ( hari xterkira time aku xcompletekan puzzle nih =p). Yang bestnya puzzle ni aku completekan sendiri tanpa bantuan sesiapa.

Niat hati nk framekan. Tapi aku xsempat. Insya Allah aku akan frame kan utk gantung kat bilik tidur rumah baru nnti.
Aku ada niat nk beli puzzle lagi. Tapi aku tunggu gambar yg menarik minat aku utk mengcompletekannya. Kalo gambarnya xsesedap mata memandang...lagi lambatla aku nk menyudahkannya.

Buat puzzle perlukan kesabaran & mempercayai. Kenapa aku kata cm2 sbb...pengalaman masa aku wat puzzle ni...adala kakak serumah aku ( Kak Nawar ) nk cuba2 gatal tangan membantu walaupun aku xminta bantuan dia...mmg aku xpercayakan sambungan yg dia buat ( huh...wat men2 sambil ketawa2 lak 2...camne aku nk percaya sambungannya 2 betul... ) last2...sambungan yg dia wat 2 aku tanggalkan balik...walaupun kelihatannya seperti sambungan itu betul kerana puzzle mempunyai warna atau corak yg hampir sama bagi setiap tile. & xmustahil juga yg sama itu bukan sambungannya!

Kesabaran...aku kata wat puzzle ni perlukan kesabaran sbb bagi org yg jenis kdg2 kurang sabar cam aku ni ( yg keje nk lekas siap utk tgk hasil... ) kdg2 ada waktunya aku men letak je kt mana yg aku agak2 serupa ( tile ) dr segi warna & rupa...bila silap aku sendiri yg naik hangin...hmmm...so aku pikir la sendiri...nape nk marah? kan sndiri yg letak...huhu...

Yg penting skang puzzle ni pun dah aku siapkan tanggal 17 Mac 2008...ada gambar bdk pompuan tgh petik bunga kat laman rumahnya yg cantik...

Baru ini aku berkesempatan merakamkan keindahan puzzle 500 tiles yg aku completekan sendiri di dalam blog kesayangan aku nih...fuh!

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan jejak anda dengan komen - komen yang membahagiakan buat penyeri hari =)

Thanks~

~THANK YOU~

~THANK YOU~
From Inside Me